
למטפלים
מטפלים, בואו ללמוד על גישת IBSR stuttering!
גישת IBSR stuttering סוללת את הדרך עבור מטפלים בגמגום אל עולמם הפנימי של ילדים, נערים ומבוגרים שמגמגמים. גישת IBSR stuttering מאפשרת למטפלים לאתר בקלות יחסית את האמונות הפנימיות המעוררות דפוסים רגשיים והתנהגותיים האופייניים לאנשים שמגמגמים, לחקור אותם ביחד עם מטופליהם באופן שיטתי, לסייע להם להשתחרר מהשפעתם, לאמץ גישה מקבלת כלפי הגמגום וכלפי עצמם כאנשים שמגמגמים, להפחית את עוצמת החרדה המתעוררת לפני ובעת מפגשים חברתיים, לקבל כלים להתמודדות עם דפוס הימנעות ובכך לשמור על הישגיי הטיפול לאורך זמן.
מגמות עדכניות בתחום הטיפול בגמגום
בעבר נהוג היה להגדיר הצלחה בטיפול בגמגום על בסיס מידת השיפור בשטף הדיבור. הגדרה זו נשענה על ההגדרה הקלינית לגמגום כ"הפרעה בשטף הדיבור" ועל משאלת לב תרבותית חסרת בסיס ידע, שאם האדם המגמגם יצליח לשפר את שטף הדיבור שלו והגמגום "יעלם", הוא יהיה חופשי להמשיך בחייו.
היום אנחנו יודעים, הגמגום הוא הרבה יותר מרק הפרעה בשטף הדיבור!
למעשה, ניתן לראות במילה "גמגום" כותרת, הן להפרעה בשטף הדיבור והן למכלול הדפוסים הרגשיים וההתנהגותיים הנלווים לה: דפוס ההתנגדות לגמגום ולעצמנו כאנשים שמגמגמים, דפוס דיבור תוך כדי מאבק, דפוס הימנעות, דפוס הקורבן מול הגמגום ומול החברה, דפוס פרפקציוניזם והלקאה עצמית ועוד... שורשיהם של דפוסים אלו נטועים עמוק בנפשו של האדם שמגמגם, שזורים זה בזה כפקעת סבוכה, וכל אחד מהם ראוי לטיפול בפני עצמו, שאם לא כן, ימשיכו לתת בו את אותותיהם וימנעו ממנו את האפשרות לשנות מן היסוד את מציאות הגמגום שלו.
גישת IBSR stuttering – היישום הקליני של שיטת "העבודה" של ביירון קייטי, שיעילותה בטיפול באנשים שמגמגמים הוכחה באופן מחקרי, מאפשרת לנו לאתר את האמונות הפנימיות המעוררות את מכלול הדפוסים הרגשיים וההתנהגותיים האופייניים לאדם שמגמגם, לחקור אותן ולהשתחרר מהשפעותיהם.
גישת IBSR stuttering יכולה לשמש מטפלים בגמגום, הן כשיטת טיפול מלאה בפניי עצמה, והן כטיפול משלים למטפלים בעיצוב השטף המעוניינים לתת מענה גם לפן הנפשי של הגמגום.
מהי שיטת "העבודה" של ביירון קייטי?
שיטת "העבודה" של ביירון קייטי, עוסקת באיתור מחשבות הגורמות לנו למתח ולהתנהגות אופיינית, ולחקירתן באופן מדיטטיבי תוך התמקדות והקשבה פנימית, באמצעות ארבע שאלות ועוד שלושה היפוכים.
שיטת "העבודה" פותחה על ידי ביירון קייטלין ריד המכונה "קייטי" בארה"ב במהלך שנות השמונים של המאה העשרים.
בבסיס שיטת "העבודה" קיימת ההנחה שהמתח שאנו חווים וההתנהגות האופיינית הנלווית לו, נובעים מאמונתנו במחשבות אשר מתווכחות עם המציאות, אשר מנוסחות כרצון או כצורך שהמציאות תהיה שונה מכפי שהיא.
בכדי להשתחרר מהשפעתן של מחשבות אלו, אנו מאתרים אותן תחילה באמצעות דף שיפוט המכונה "ושפטת את רעך" ואחר כך חוקרים אותן באמצעות ארבע שאלות ועוד שלושה היפוכים.
ארבעת השאלות הן:
-
האם זו האמת?
-
האם אני יודע בוודאות שזו האמת?
-
מה קורה, איך אני מגיב שאני מאמין למחשבה?
-
מי אהיה ללא המחשבה?
לאחר שעונים על ארבע השאלות, אנחנו פונים להפוך את המחשבה הנחקרת בשלושה אופנים.
ראוי להדגיש ששיטת "העבודה" של ביירון קייטי לא פותחה במקורה עבור אנשים שמגמגמים, אלא עבור כלל בני האדם, ושהיא עוברת בשנים האחרונות התאמות לטיפול באוכלוסיות ספציפיות.
תהליך זה הוליד את גישת IBSR INQUIERY BASED STRESS REDUCTION - גישה מבוססת חקירה להפחתת מתח - שהינה היישום הקליני של שיטת "העבודה".